dijous, 10 de febrer del 2011

Els exploradors del ciberespai


Bon dia!!

Avui ha estat un altre dia de treball productiu. A mida que la ment s'ha de preocupar menys d'entendre el que li diuen, de saber per quin carrer ha d'anar, de no confondre ni el número ni la direcció del bus, etc. es pot concentrar en el treball intel·lectual. Per la meva forma de ser necessito tenir la sensació de que aconsegueixo resultats. Després d'un mes aquí ja tinc una idea més clara de quins en puc aconseguir. Ja us ho aniré explicant.

Avui parlarem del Ciberespai. Un espai no tangible que es posa de moda quan comença la implantació de la xarxa de xarxes, coneguda també com INTERNET, a principis dels anys 90 del segle XX. Si ho penseu només un moment quasi no tenim ja memòria de quan no teniem correu-e, ni navegavem per la xarxa, ni estavem tot el dia a Facebook o a Twiter quan en realitat estem parlant de menys de vint anys. Quan ràpid hem adoptat tots aquests avenços tecnològics i quan que ha canviat el nostre món de relacions i d'organització de la nostra vida social. Vist en perspectiva m'agafa una mica de vertigen. Com totes les coses noves ens crida molt l'atenció i quan entrem a un espai desconegut, el ciberespai també ho ha estat i per a molts/es encara ho és, no podem evitar "explorar" a veure que hi trobem.

Si féssim un símil segurament podriem utilitzar el dels grans exploradors que van intentar descobrir nous mons i noves cultures pel gust d'haver arribat a un espai llunyà. No hem d'oblidar, també, que molts d'aquests exploradors van viatjar per a descobrir nous mons però amb una altra finalitat que era enriquir-se i dominar als pobladors que ja estaven assentats a aquelles terres.

Sovint em pregunto si ara no estarem fent el mateix a la xarxa. No estarem exercint una mena de "dominació" per assegurar-nos que el coneixement es construeix i es transmet en la direcció que ens convé a nosaltres?. Podriem parlar de colonització cultural i intel·lectual?. Crec que més del que ens pensem.

Qui genera més coneixement?: els més rics. Qui consumeix més coneixement?: els més pobres. Quin coneixement consumeixen els qui tenen menys recursos?: aquell que hi ha disponible, ells no tenen les eines i els recursos per a tenir-ne de propi. Aquest és un tema sobre el que hauriem de meditar per a poder ajudar a utilitzar la xarxa con un veritable espai per afavorir la comunicació, la col·laboració i la cooperació i no per a fomentar el consum una vegada més en la mateixa direcció.

No hem de perdre mai de vista que que aquest ciberespai és un reflex global de la pròpia societat i que, com passa a aquesta, hi ha de tot. Si tornem a utilitzar el símil dels exploradors trobariem cibernautes que hi estan perquè realment hi han trobat un espai diferent, a vegades alternatiu, al real. També podem trobar als "puristes" d'aquesta filosofía que pensen que la xarxa ja no és el que era i que quan només eren uns quants tot funcionava millor. Hi ha també qui s'ha fet un especialista en comunicació "Fast food" hi ha trobat les eines ideals per a poder generar missatges immediats sense importar-li massa ni el contingut ni molt menys la qualitat d'aquest. Per acabar els exemples podem parlar dels veritables professionals que del ciberespai n'han fet el seu lloc de treball i també de vida i que procuren anar descobrint tots els seus àmbits, aplicacions i recursos per veure com utilitzar-los per millorar el món "real" en el que viuen.

Pel camí ens han intentat vendre en positiu les virtuts d'un discurs sobre globalització i economia mundial que és absolutament enganyós, entre altres coses, perquè com ja hem comentat més vegades hi ha una part imporant del món que no existeix a aquest ciberespai perquè no hi té accès. Per tots aquests/es us animo a començar la nostra pròpia ciber-revolució per a convertir la xarxa en un veritable món equitatiu i ple d'oportunitats.

Com sempre, per a que això sigui possible l'educació de la societat en general hi tindrà un gran paper. Ja ho veieu!! no se'ns acabarà la feina, tot el contrari. Ànims!!!. WE CAN!!.

Avui us ofereixo, com a contrapunt del discurs més seriòs, una selecció d'imatges còmiques del ciberespai per a que pugueu riure amb mi.


Ciber-fills


Ciber-iaios











Ciber-relacions











Ciber-jubilats














Em despedeixo sonant Antonia Font!! "Darrera una revista". Si coneixeu la lletra de la cançó no massa lluny dels món alternatius. Autènticament de Ses Illes.

Bona nit!!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada