diumenge, 10 d’abril del 2011

Galàxia Learning: Els forats negres de Wonderland

Bon dia de diumenge a totes i tots.

Ahir acabava la meva aportació amb una pregunta. Tenim un full de ruta?. 

Evidentment que moltes i molts de vosaltres igual, en llegir-ho, vareu pensar i per a què el necessitem?. Però la realitat és que no hem d'oblidar que la nostra tasca educativa es desenvolupa al Sistema Educatiu Formal i això implica que hi ha uns objectius marcats per "llei" que s'han de complir. Que això sigui així no implica que puguem emprar diferents camins per arribar-hi.

Una vegada assumit que és imprescindible tenir un PLA, hem d'analitzar els perills que ens trobarem perquè també n'hi ha. Ja sabeu, i heu comprovat, que sóc una persona molt positiva però tinc la mateixa dosi de realisme. Per això és necessari tenir consciència de en quin moment estem. La veritat és que les notícies que m'arriben d'Europa no són gens esperançadores per tant, més raó per fer aquesta anàlisi però no tant per a descobrir el per què hi estem com per entendre per què hi hem arribat:

- Ingressar a la Unió Europea ens ha facilitat el ser considerats un més dels Estats de la Unió.
- Hem pogut gaudir durant les darreres dues dècades dels fons estructurals de la Unió. Una part d'ells també per a l'educació.
- La nostra recuperació i preponderància econòmica ha anat en ascens fins que fa tres anys va començar a caure en picat. Era el veritable potencial o era una il·lusió?.
- L'arribada de l'€ ens ha igualat als grans però la realitat és que el nostre poder adquisitiu, des de llavors, cada vegada és menor.
.../...

Dit això, em faig una pregunta: Sempre hem invertit bé tots els diners que ens han arribat?. Ho hem fet pensant en un futur a mig termini?. Segurament la resposta és que no. D'aquí la situació actual.

Per tant, al capítol d'avui ens acompanyarà un altre dels personatges de la saga galàctica: Dark Vader. Ja sabeu que aquest personatge representa a les forces del mal. D'alguna manera, que existeixin també és positiu perquè això ens impedeix baixar mai la guàrdia. Que representaria ara aquesta força malèfica?. Sense cap dubte, la situació econòmica. Com la contrarestem?.

Com per a dissenyar el PLA és fonamental poder dimensionar, més o menys, els recursos amb que comptarem hem de tenir en considerar que:

- Si no ens arriba tanta dotació econòmica haurem de rendibilitzar molt més tot allò que tenim. Quants de recursos han arribat a determinats centres que mai se'ls ha tret el profit que calia?.
- Sembla que hi haurà menys professorat. Això vol dir que haurem de treballar més hores?. I si mirem d'organitzar el temps conjunt en lloc de fer-ho de manera individual?.
- Si hi ha menys recursos docents per què no ens decidim, definitivament a compartir-los de tal manera que aconseguim sumes que multipliquin?. Deu persones que comparteixen un material cadascuna multiplica per deu l'esforç de fer-ne un.
- Ens hem de formar de manera continuada. Qui es forma, quan i on?. Les TIC ens poden facilitar molt aquesta tasca i poden abaratir la despesa de tenir que moure'ns de manera permanent. Fem que la "presencialitat virtual" esdevingui una realitat.
- Totes i tots tenim molts de projectes desenvolupats, Donem-los a conèixer. Les TIC, altra vegada, ens podem facilitar la tasca de crear veritables aparadors de transferència de bones pràctiques i, en definitiva, de coneixement.
- Siguem conscients/es de la importància de la nostra tasca i busquem, sempre, la màxima qualitat en allò que fem. Que el sistema no sigui exigent amb la nostra tasca no hauria d'evitar que nosaltres ho siguem. Continua sent vàlid aquell eslogan que deia "la feina ben fet no té fronteres i la mal feta no té futur". Siguem autoexigents.

Totes aquestes mesures ens poden ajudar a afrontar de manera realista el nostre full de ruta. Ara faltaria veure quin ha de ser el contingut i com ens hem d'organitzar per a complir-lo. Això, però, ho guardarem per a demà i els propers dies.

Quan els astrònoms parlen dels forats negres és per a referir-se a: "una región finita del espacio-tiempo provocada por una gran concentración de masa en su interior, con enorme aumento de la densidad, lo que genera un campo gravitatorio tal que ninguna partícula material, ni siquiera los fotones de luz, pueden escapar de dicha región". La realitat del darrers temps ens a espentejat sense contemplacions cap a una situació econòmica que ens ha fet viure per un temps a Wonderland. Com també passa al conte d'Alícia ella acaba tornant a la realitat així que benvinguts a la realitat!!. És el que hi ha i el que tenim i amb això haurem de treballar.

De totes maneres el potencial de tot el coneixement que tenim entre tots/es és tan gran que ni la major força de la gravetat i els DarkVader més malèfics ens impediran seguir avançant segons el nostres objectius.

Avui em despedeixo sonant Mather Earth, el 3. moviment de la Simfonia Planet Earth de Johan de Meij possiblement el millor compositor de música per a banda del món. Interpreta l'obra la Banda de l'Agrupació Musical Senienca. Amb aquesta obra va guanyar un 1er premi al 39è Certamen Internacional de Bandes de Música 'Vila d'Altea'. Un premi que era el resultat d'un treball dur durant molts de mesos y de molta dedicació a un projecte per part de molta gent. En definitiva, un full de ruta molt ben implementat.

Bona nit!!.